Wat kan ik zelf doen aan de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een jaarlijks terugkerende plaag voor bezitters van een eikenboom. De haren van de eikenprocessierups veroorzaken irritatie en jeuk op de huid. De brandharen komen tevoorschijn nadat de rups 2 keer is verveld. De haren zijn zo hardnekkig dat ze nog 6 tot 8 jaar overlast kunnen geven nadat de rups is gedood of ontpopt tot een vlinder

Maar wat kun je er zelf aan doen? Hier volgen een aantal tips voor tuinbezitters.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er natuurlijke vijanden van de rups in uw tuin komen. Natuurlijke vijanden zijn koolmezen, mussen, kauwen, spreeuwen, kevers, sluipwespen, roofwantsen, vleermuizen, larven van gaasvliegen en tweestippelig lieveheersbeestjes.

  • De belangrijkste tip: zorg voor diversiteit in uw tuin (biodiversiteit), zodat deze vriendelijk wordt voor insecten en vogels.
  • Zet planten in je tuin die sluipwespen en lieveheersbeestjes aantrekken. Er zijn speciale zaadmengsels voor wilde bloemen.
  • Plaats nestkastjes in je tuin. Zo trek je in het voorjaar vogels aan die zich voeden met de rupsen.
  • Er zijn ook speciale nestkasten te koop voor vleermuizen. Deze eten ‘s nachts de vlinders van de eikenprocessierups.
  • Verzorg uw boom optimaal, zodat uw boom gezond blijft voor overig insectenleven.

Ook is het mogelijk om de rupsen te bestrijden door ze in te kapselen met een lijm gemaakt van aardappelzetmeel. Dan wordt het nest en alle haren “gelijmd” en kan het gemakkelijk en milieuvriendelijk worden afgevoerd. Het voordeel van de lijm is dat ook de haren niet rondvliegen.

Wilt u meer informatie over de inrichting van uw tuin of over de professionele bestrijding van de eikenprocessierups, neem dan contact op met Hoveniers van Frankenhuyzen. Meer info over de eikenprocessierups vindt u hier.