De tuin op orde voordat je op vakantie gaat: 8 tips

De vakantie komt eraan. Lekker een paar weken weg met het gezin of met vrienden. Hoe zorg je ervoor dat de tuin het “overleeft” en dat je niet heel veel werk hebt als je terugkomt? Hieronder een aantal tips. Als u thuis blijft hebben we hier 10 tips om vakantie in eigen tuin te vieren

Gazon: maai niet te kort
Maai het gras nog een keer vlak voordat je op vakantie gaat. Maai het niet te kort zodat het wat langer mee kan. Door het gras wat langer te laten, bescherm je het tegen uitdrogen bij warm weer.

Bescherm uw planten in de schaduw
Heb je niemand om voor jouw planten te zorgen tijdens de vakantie? Zet dan zoveel mogelijk planten in een pot op een schaduwrijk plekje. Als het kan in een teil met “de voetjes” in het water.

Tuin accessoires en de lounge set opruimen
Haal de tuinkussens naar binnen, want je weet nooit wat voor weer het wordt. Misschien zelfs de hele tuinset als je bang bent dat het nieuwe buitenmeubilair meegenomen wordt. Zorg ook dat de overige accessoires (gereedschap, etc.) binnen staan.

Bloemen verwijderen
Verwijder zo veel mogelijk de (bijna) uitgebloeide bloemen en haal rijp of bijna rijpe groente en fruit uit de tuin om rotting te voorkomen. Haal alle onkruid uit de borders, waardoor de rest van de beplanting meer water heeft om te overleven.

De vijver afdekken
Als je een vijver met vissen in de tuin hebt, span er een net overheen. Zo kunnen vogels of katten niets uit de vijver halen en kom je na de vakantie niet voor verrassingen te staan.

Vraag buren, familie of vrienden
Natuurlijk is het helemaal prettig als de buren, familie of vrienden ook af en toe even langskomen om water te geven (ook binnen), of misschien wel even om het gras te maaien. Zorg dan dat al het gereedschap klaar staat. Ook kun je natuurlijk iemand vragen die tegen een kleine vergoeding de tuin onderhoudt.

Alles op slot?
En als laatste, vergeet uw huis, tuinhuisje, schuur en/of garage niet op slot te doen! Nu bent je helemaal klaar voor de vakantie!

Structurele maatregelen (voor de volgende vakantie)
Voor volgend jaar kun je ook nadenken over de aanleg een meer onderhoudsarme tuin: gebruik bijvoorbeeld planten (C4 of Cam-planten) die beter tegen de droogte kunnen. Of investeer in een beregeningsinstallatie.

Een fijne vakantie!!
Hartelijke groet, Johan van Frankenhuyzen